* PAVLOVA*
1st time rase PAVLOVA ni time tuh order jerk kot kat member sebab nak wat time tuh malas, OVEN pon xde kan, trase manih sangat cam leh potong kaki kot.......Skang oven dah ade tinggai rajin or malas jerk kan nak wat senirik........Kali nie wat sebab member opis si "Nisa" nak makan..........saya meng OFFER kan diri tok buat..ahaks,, cehh mcm la pandai sgt wa mende alah nie..............tp sebab smangat membuak2 nak coba tu da lama............tp B4 tuh kena la google2 & Utube kat tenet.......wat ulangkaji bagai sebab takut x jadi kan.............so misi MELOBA-LOBA pon bermula....................dr segi bahan smua x derhaka ikut sepertimana resepi yg hado................lepas mengodek2 kat dapur sambil tgk mixer tu goyang inul sampai la putih telor tuh BERTANDOK!!!!!!!!!!.............amik ko telur kuar tanduk................bila dah kilat n kuar tanduk siap sedia la ke dlm OVEN,..........Parchment paper xde, guna A4 paper melekat plak jadi nyerrr............pastu bhagian luar jadi soft2 x crispy (garing)............alih2 ape lg ke tong SAMPAH la........
X puas hati, buat lagi.............alhamdulillah menjadi gak akhirnya ..........
sebenarnye buat PAVLOVA nie x susah kot..........cuma main adun jerk bahan kat MIXER.........guna tgn pon bole tp lambat skit nak gebus.........agak nyer saya org last kot yg hapdet blog pasai PAVLOVA nie....xpe la........utk diri sendirik je kot...........
Yg penting buah2 dier mesti fresh n cukup MASAM........sebab bila MANIS + MASAM ...baru la sedap desert nie...........puas hati bila buat sendiri...........
Resepi dier spt dibawah ------>>>>>
Bahan-bahan :
4 biji putih telur
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4
cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan atau (cream tar tar)
1/2 sudu besar tepung jagung
Topping/hiasan :
1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya
pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
1- Pukul putih telur menggunakan
hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang.
Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak
form'.
2- Kemudian, dengan kelajuan yang
tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni
adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang
sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.
3- Teruskan memutar adunan dengan
kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih
4- Masukkan esen vanilla dan
pukul lagi sampai sebati.
5- Masukkan tepung jagung dan
cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu.
6- Buatkan garisan bulat di atas
kertas minyak (parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci.
Zaapp. Dah jadi bulat.
7- Bentukkan meringue mengikut
bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah.
Konon macam tebing pendek la kan.
Masa membakar :
1- Panaskan oven pada suhu 150' C.
Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.
2- Masukkan adunan meringue.
Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak
dengan api yang sederhana panas.
Masak sehingga warna meringue
bertukar menjadi coklat muda.
Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api.
Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari
oven. Tunggu sehingga sejuk.
Cara menghias :
1- Pukul whipping cream dalam
bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam
peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.
2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan
gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah
manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi
masalah.
3- Masukkan whipped cream dalam
plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru
keluarkan.
Bila rasa nak makan, baru picitkan
whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu
berderai.
KURANGKAN MANIS DLM MAKANAN, LEBIHKAN MANIS DLM SENYUMAN...............
KURANGKAN MANIS DLM MAKANAN, LEBIHKAN MANIS DLM SENYUMAN...............
No comments:
Post a Comment